عکس های نجومی

ارسال شده توسط رضا در 91/10/4:: 3:10 عصر

نگاهی به بیگ بنگ

ارسال شده توسط رضا در 91/10/4:: 3:8 عصر

 فهمیدنش چندان راضی نیست . کنجکاوی های ما باعث می شود که این سؤال در ذهن ما ایجاد شود که جایگاه ما در جهان چیست و یا اینکه جایگاه خود جهان کجا است . در سراسر زمان ما این سؤالات را از خومان داشته ایم که جهان چطور آغاز شد ؟ و یا اینکه سن جهان چند سال است ؟ دیگر سؤال مطرح این است که ماده چگونه پدید آمد . این سؤالات آسان نیستند و ما در طول عمرمان در تاریخ این سیاره در تلاش هستیم که سرنخ هایی را به دست آوریم . اما هنوز با صرف این همه انرژی « چرا » های بسیاری باقی است که ما فقط می توانیم در آنها تأمل کنیم . ما راه های بسیاری را برای کشف چگونگی آغاز کیهان و خواستگاه جهان هستی پیموده ایم که بسیار طولانی نیز بوده اند . از میان درک های علمی نوین ما این امکان را داریم که تعدادی تئوری را برای پاسخ به این سؤالات آماده کنیم که آنها را فرضیه می خوانیم . طبیعت صحیح علم بدین گونه است که اکثریت این پاسخ ها فقط در حد یک تئوری هستند که در آن سؤالات پیچیده ای نیز وجود دارد . شاید این امری ذاتی باشد که خداوند در ما قرار داده است که به دنبال علت سؤالات می رویم تا اینکه به بتوانیم به هستی ادامه دهیم .

ادامه مطلب...

کشف حباب گداخته ای که به دست یک سیاه چاله ساخته شد

ارسال شده توسط رضا در 91/10/4:: 11:29 صبح

ستاره شناسان با ترکیب رصدهای دو تلسکوپ پرقدرت موفق شدند ایجاد یک حباب بسیار بزرگ گداخته را از یک سیاه چاله کشف کنند.

دانشمندان دانشگاه استراسبورگ و کالج امپریال لندن با استفاده از رصدهای تلسکوپ VLT اسو آژانس فضایی اروپا در شیلی و تلسکوپ پرتوهای ایکس چاندار ناسا موفق شدند یک جفت فواره انرژی بسیار قوی را کشف کنند که از یک سیاه چاله ستاره ای منتشر شده و یک حباب عظیم را ایجاد کردند.

این محققان در این خصوص اظهار داشتند: "جنبه شگفت انگیز این کشف، میزان انرژی است که از سیاه چاله وارد حباب گاز می شود. جرم این سیاه چاله تنها دو برابر جرم خورشید است اما نسخه ای مینیاتوری از قویترین اخترنماها و رادیوکهکشانهایی است که محتوی سیاه چاله های با جرم چند میلیون برابر جرم خورشید هستند."

سیاه چاله ها که همچنین به آنها "خرده اخترنما" (microquasar) نیز گفته می شود برای اینکه در زمان بلعیدن ماده، میزان شگفت انگیزی انرژی آزاد می کنند مورد توجه قرار دارند.

تصویر سیاه چاله در حال ساخت حباب گازی گداخته آتشین

فرضیات نشان می دهد که بیشتر این انرژی به شکل تشعشعات به ویژه پرتوهای ایکس تابش می شود. این خرده اخترنما مقدار زیادی انرژی را به شکل یک جفت فوراه انرژی- ذره بسیار عظیم آزاد کرده است. این فواره ها با گاز بین ستاره ای مدوری برخورد کرده و یک حباب عظیم از گاز گداخته را به قطر بیش از هزار سال نوری ایجاد کردند. این حباب محتوی ترکیبی از گاز گداخته و ذرات فوق سریع در دماهای متفاوت است.

این دانشمندان با انجام رصدهایی در باندهای مختلف طیف الکترومغناطیسی (نوری، رادیویی و پرتوهای ایکس) موفق شدند نقاطی را که در آنها فواره ها به گاز بین سیاره ای مدور نفوذ می کنند رصد کنند و نشان دهند که حباب گاز گداخته با سرعت حداقل یک میلیون کیلومتر بر ساعت درحال بزرگ شدن است.

این حباب گاز دو برابر بزرگتر و دهها برابر پر قدرت تر از حبابهای ساخته شده توسط سایر خرده اخترنماها است.

براساس گزارش نیچر، این سیاه چاله در فاصله 12 میلیون سال نوری از زمین و در یک منطقه در حومه کهکشان مارپیچ NGC 7793 (eso0914b) قرار دارد.

ستاره شناسان از ابعاد و سرعت گستردگی این حباب دریافتند که فعالیت فواره های آن از حداقل 200 هزار سال قبل رو به پیشرفت بوده است.



خطر برخورد خرده سیاره با زمین در سال 2040 از بین رفت

ارسال شده توسط رضا در 91/10/4:: 10:40 صبح

ستاره شناسان احتمال برخورد سنگ 140 متری که از آن با عنوان 2011 AG5 یاد می شود در سال 2040 با زمین را از کمتر از یک درصد رسما به صفر درصد کاهش دادند.

ناسا طی یک بیانیه گفت: تحلیل اطلاعات جدید نشان می دهد که دفتر برنامه اشیاء نزدیک زمین ناسا در آزمایشگاه رانش جت نشان می دهد که خطر برخورد با زمین در سال 2040 از بین رفته است.

اطلاعات جدید براساس رصدهای جدید 2011 AG5 بود که در ماه اکتبر صورت گرفته و عدم قطعیت را با فاکتور 60 کاهش داده است.

ستاره شناسان پیشتر نتیجه گیری کرده بودند که این خرده سیاره در سال 2040 با فاصله 889 هزار کیلومتری از کنار زمین عبور می کنند، این فاصله براساس اظهارات ناسا دوبرابر فاصله میان زمین و ماه است.

یک برخورد کیهانی با زمین می تواند 100 مگاتن انرژی آزاد کند که این میزان معادل چندین هزار بمب اتمی است.

ادامه مطلب...

10رویداد مهم علمی در سال 2012

ارسال شده توسط رضا در 91/10/2:: 8:1 عصر

امسال در حوزه علم لحظات بسیار بزرگی رقم خورد از یافتن یک ذره ریزاتمی که مدتها فیزکدانها در جستجوی آن بودند تا کنارگذاشتن مرزهای اکتشافهای فرازمینی و درست قلمداد کردن یک مسئله که پیشتر از نظر اخلاقی اشتباه تلقی می شد.

شاید تمام این موارد معنای واقعی اکتشاف نباشد اما موارد انتخابی تأثیرات بزرگ و پایداری روی علم و دنیای ما گذاشته اند. این 10 مورد در دنیای علم و فناوری از سوی مجله وایر برای بزرگترین اکتشافها، پیشرفتها و لحظات در علم امسال اعلام شده است.

کشف بوزون هیگز

درماه ژوئیه فیزیکدانها در برخورد دهنده بزرگ هادرون به جستجوی پنج دهه ای خود برای یافتن بوزون هیگز پایان دادند. این ذره که دانشمندان مدتها به دنبال آن بودند عامل جرم بخشیدن به سایر عوامل ریز اتمی دیگر چون پروتونها و الکترونها است و آخرین قطعه از پازل مدل استاندارد فیزیک و تعامل تمام ذرات و نیروها را توصیف می کند.

ادامه مطلب...

جدیدترین تصویر از دوران طفولیت جهان منتشر شد

ارسال شده توسط رضا در 91/10/2:: 7:57 عصر

ستاره شناسان تصویر جدیدی از دوران طفولیت جهان منتشر کرده اند که توسط کاوشگر ناهمسانگردی ریزموجی ویلکینسون گرفته شده است.این تصویر آسمانی نشان دهنده اطلاعات با ارزشی است که توسط کاوشگر ناهمسانگردی ریزموجی ویلکینسون که اکنون بازنشست شده ارائه شده است.

کاوشگر ناهمسانگردی ریزموجی ویلکینسون (WMAP) در سال 2001 به فضا پرتاب شد و از فاصله یک میلیون و 600 کیلومتری خود با استفاده از پستابها، جهان گرم و جوان را با دقت بی سابقه ای ثبت کرده است.

این تصویر دمای تابش باقی مانده از انفجار بزرگ را نشان می دهد وقتی که جهان تنها 375 هزار ساله بوده است. این تصویر برد دمای مثبت و منفی 200 microKelvin، با نوسانات ریزموجهای کیهانی نشان می دهد که در این تصویر به یک رنگ مجزا به نمایش درآمده است.

این طرحها به ستاره شناسان این امکان را می دهد که پیش بینی کنند که در گذشته چه اتفاقی رخ داده و از زمان دوران طفولیت جهان در میلیاردهای سال پیش چه رویدادهای دیگری به وقوع پیوسته است. به همین منظور، این کاوشگر در ارائه نظریه های کیهان شناسی درباره طبیعت و خاستگاه جهان پیشگام بوده است.

درمیان تمام اکتشافات، کاوشگر ناهمسانگردی ریزموجی ویلکینسون تخمین دقیقتری از سن جهان ( 13.7 میلیارد سال) ارائه داده و تصدیق کرده است که 95 درصد از آن از ماده و انرژی تاریک تشکیل شده است. اطلاعات کاوشگر ناهمسانگردی ریزموجی ویلکینسون به دانشمندان کمک کرده تا مشخص کنند چه زمانی جهان از دوران تاریکی کیهانی خود بیرون آمده است ( حدود 400 میلیون سال پس از انفجار بزرگ).

این کاوشگر دو سال پیش بازنشسته شد و گروه علمی آن درحال حاضر اقدام به انتشار آخرین نتایج آن کرده اند که پس از 9 سال رصد منتشر شده است.

چارلز بنت متخصص فیزیک نجومی در دانشگاه جان هاپکینز که ریاست گروه علمی WMAP را برعهده داشته، اظهار داشت: جهان شرح حال خود را در قالب طرحهای ریز موجی که ما در سراسر آسمان مشاهده می کنیم ارائه کرده است.

وی افزود: وقتی که این رمز را باز کنیم، جهان تاریخ و محتوای خود را نشان می دهد و مشاهده قطعاتی که کنار هم قرار می گیرند و یک کل را تشکیل می دهند بسیار خیره کننده خواهد بود.


روز جمعه بر کشورها چه گذشت؟

ارسال شده توسط رضا در 91/10/2:: 10:54 صبح
10-743.jpg

شایعه‌ «پایان جهان» که روزها و ماه‌های اخیر ذهن بسیاری از مردم زمین را به خود مشغول کرده و حتی باعث نگرانی‌هایی در برخی کشورهای جهان شده بود، روز گذشته (جمعه) چهره دروغین خود را نشان داد.  شایعه پایان جهان با به پایان رسیدن تقویم شمارش بلند مایاها که با روز 21 دسامبر 2012 در ساعت 11:11 به وقت گرینویچ مقارن می‌شد، دیروز در نتیجه‌ای کاملا قابل پیش بینی توخالی از آب درآمد.

اگرچه امکان بروز هر گونه رویداد مرتبط با پایان حیات بطور واضحی دور از ذهن بنظر می‌رسید، اما توانست دنیای اینترنت را در کنار جیب بسیاری از فرصت طلبان پر کند.

 برای قرنها، پایان تقویم مایاها که روز جمعه رخ داد، به عنوان نشانه‌ «پایان جهان» تلقی می‌شد. امااکنون چهره‌های خجالت زده‌ای در گوشه‌ای از جنوب شرق فرانسه هستند که به عنوان تنها محل امن در جهان ذکر شده بود؛ مگر اینکه واقعا انسانهای فضایی در آنجا وارد شده و چیزی در این مورد گفته نشده باشد.

ادامه مطلب...

رونمایی از ماهواره ناهید در بهمن/ پرتاب ماهواره شریف و فجرتا پای

ارسال شده توسط رضا در 91/10/2:: 10:46 صبح

رئیس سازمان فضایی با اشاره به آخرین وضعیت دو ماهواره آت ست و ناهید، گفت: تا پایان سال جاری پرتاب دو ماهواره فجر و شریف ست را در دستور کار داریم.دکتر حمید فاضلی در جمع خبرنگاران در پاسخ به مهر با اشاره به آخرین وضعیت ماهواره ناهید افزود: اقدامات برای تکمیل این ماهواره به خوبی پیش می رود و امیدواریم در روز فناوری فضایی سال جاری (بهمن ماه) از این ماهواره رونمایی شود.

رئیس سازمان فضایی با تاکید بر اینکه پرتاب این ماهواره برای سال آینده خواهد بود، اظهار داشت: تصمیم داشتیم این ماهواره را در سال جاری پرتاب کنیم ولی نیاز به کار بیشتری دارد.

وضعیت پرتاب آت ست

فاضلی با اشاره به دلایل مشخص نشدن پرتاب ماهواره آت ست، یادآور شد: پیش بینی ما بر این بود که این ماهواره در مدار قطبی کار کند ولی این هدف ممکن است توسط ماهواره بر سیمرغ تامین نشود از این رو در حال ایجاد تغییراتی در این ماهواره هستیم.

وی ادامه داد: در این تغییرات درصدد هستیم تا با تغییر ماموریت در مدار 55 درجه بتوانیم ماهواره آت ست را توسط ماهواره بر سیمرغ هم قابل پرتاب کنیم.

برنامه های سازمان فضایی برای ماهواره شریف ست

رئیس سازمان فضایی ایران زمان پرتاب ماهواره دانشگاه شریف (شریف ست) را در سال جاری دانست و در عین حال خاطر نشان کرد: تمام تلاش خود را می کنیم تا این ماهواره  در سال جاری پرتاب شود ولی مشکلاتی در زمینه سیستم ها و زیر سیستم های این ماهواره وجود دارد از این رو سازمان فضایی برای تامین اقلام مورد نیاز همکاریهای اجرایی با دست اندرکاران این پروژه دارد.

فاضلی با اشاره به روند اجرایی طراحی و ساخت این ماهواره، توضیح داد: نمونه های مهندسی این ماهواره آماده است و نمونه پروازی تستهای سختگیرانه که بتواند شرایط فضایی را تحمل کند باید انجام شود.

وی اضافه کرد: تلاش شبانه روزی در دانشگاه شریف در حال انجام است و امیدواریم در سال جاری دستاورد خوبی از مجموعه دانشگاهی داشته باشیم.

پرتاب دو ماهواره در سال جاری

فاضلی با بیان اینکه تا پایان سال جاری پرتاب دو ماهواره را در دستور کار داریم، گفت: تا پایان سال جاری پرتاب دو ماهواره فجر و شریف ست را در برنامه های این سازمان قرار داده ایم.


کشف سیاره ای با امکان وجود حیات در نزدیکی کهکشان راه شیری

ارسال شده توسط رضا در 91/10/1:: 2:10 عصر

یک گروه بین المللی از ستاره شناسان به سرپرستی دانشگاه هرفورتشایر دریافته اند که یکی از سیارات ستاره "تائو ستی"- نزدیک ترین و شبیه ترین ستاره به خورشید- می تواند دارای حیات باشد.تائو ستی دارای پنج سیاره است که یکی از آنها در منطقه قابل زیست قرار دارد.

این ستاره که در فاصله 12 سال نوری از ما قرار دارد و می توان آن را با چشم غیر مسلح در آسمان عصرگاهی مشاهده کرد، نزدیک ترین تک ستاره به خورشید است که طبقه بندی طیفی آن نیز مشابه خورشید ماست.

بر اساس تخمین های صورت گرفته این پنج سیاره جرمی بین دو تا شش برابر جرم زمین دارند. این امر نشان می دهد سیارات این ستاره کمترین جرم را در بین منظومه های سیاره ای که تا به حال کشف شده اند دارند.

دانشمندان دریافته اند یکی از این سیارات در منطقه قابل زیست قرار داشته  و جرمی حدود پنج برابر زمین دارد. این پژوهش حاکی از آن است این سیاره کوچکترین سیاره در منطقه قابل زیست است که به دور یک ستاره شبه خورشید می گردد.

گروهی از ستاره شناسان از انگلیس، شیلی، آمریکا و استرالیا در این پروژه اکتشافی حضور داشتند که در آن بیش از شش هزار داده رصدی از سه تجهیزات مختلف و داده های مدلسازی شده را بررسی کردند.

جیمز جنکینز از دانشگاه شیلی گفت: تائوستی یکی از نزدیک ترین همسایه های کیهانی ماست و آنقدر درخشان است که می توانیم اتمسفر این سیارات را در آینده نه چندان دور مطالعه کنیم.

کشف منظومه های سیاره ای که در اطراف ستاره های نزدیک ما می گردند، حاکی از آن است که چنین منظومه هایی در کهکشان راه شیری معمولی و رایجند.

بیش از 800 سیاره در دنیاهای دیگر کشف شده اند اما سیاراتی که در حال گردش به دور ستاره های شبه خورشید باشند ارزش خاصی دارند.


تاریکی جهان؛ دروغ یا واقعیت ؟

ارسال شده توسط رضا در 91/9/30:: 11:31 عصر

مجله نجوم که تاریخی 20 ساله در گسترش علم نجوم در کشورمان دارد در آخرین شماره خود (شماره 223، آذر 1391) به تفضیل در مورد شایعه تاریکی سه روزه و پایان دنیا مطالبی را در نشریه خود درج کرده است. در اینجا تنها بخش هایی از این مطالب را بازنشر می کنیم.

 

ادعایی عجیب با دلایلی به ظاهر محکم !

 

سه روز تاریکی در زمین بعد از انقلاب زمستانی. ظاهرا دلایل قانع کننده ای هم بر صحت این ادعا وجود دارد؛ این واقعه چند روز بعد از زمان پیش بینی شده برای پایان جهان اتفاق می افتد و این احتمالا یکی از عواقب و پیامدهای حوادث 2012/1391 است و مهمتر از آن ناسا این خبر را تائید کرده است! و چه دلیلی محکمتر از این که مهر تائید ناسا بر یک خبر نجومی بخورد. این خبر را افراد بسیاری شنیدند و عکس العمل های مختلفی در این مورد مشاهده کردیم. کم نبودند افرادی که خیلی زود این پیش بینی را به پیش گویی های قبلی در مورد پایان جهان در آخر آذرماه اضافه کردند.

 

آغاز ماجرا

 

ناسا پیش بینی کرده است که در 23 تا 25 دسامبر (سوم تا پنجم دیماه 91) و در زمان تراز کائنات، زمین به مدت سه روز در تاریکی کامل به سر خواهد برد. دانشمندان آمریکایی پیش بینی تغییرات کائنات، خاموشی در کل کره زمین به مدت سه روز از تاریخ 23 دسامبر نموده اند. این پایان جهان نیست بلکه هم ترازی جهان است. جایی که زمین و خورشید برای اولین بار هم تراز می شوند. ظاهرا ناسا این مطلب را که زمین در تاریکی خواهد بود را تائید کرده، اما در پایان آن ایمیل، لینک ناسا بعنوان یک مهر تائید آمده و برخی خوانندگان به آن لینک سرنزده اند !!! اتفاقا همه آنچه که در مقاله ناسا در این مورد آمده است در رد چنین ادعایی است.

 

تراز کائنات؟!

 

ویژگی جالب این نامه الکترونیکی این است که در آن واژه هایی به کار رفته است که نه تنها بی ارتباط با نجوم نیستند بلکه حس عظمت و شکوه دنیای ستارگان و کائنات را نیز به نوعی تداعی می کنند. حال ببینیم منظور از ترازمندی کائنات چیست و چه زمانی اتفاق می افتد. اگر هم ترازی را به عنوان هم خطی و واقع شدن اجرام مختلف در یک راستا در نظر بگیریم معلوم می شود که برای تحقق چنین حالتی وجود سه جرم آسمانی الزامی است. پس اینکه زمین و خورشید هم تراز باشند مطلب درستی نیست. زمین در حال چرخش دایمی به دور خورشید است و این دو همیشه ارتباط فیزیکی با هم دارند و همواره هم ترازند. اولین بار آن هم بر میگردد به حدود 4.5 میلیارد سال قبل که زمین و منظومه شمسی شکل گرفتند. پس باید دید هم ترازی ای که از آن صحبت می شود با چه جرم یا جایگاه سومی رخ می دهد؟ ظاهرا در منابع دیگری که به این موضوع پرداخته اند نقطه هم ترازی،‌ مرکز کهکشان راه شیری است. اصل ادعا این است که در تاریخ یاد شده، زمین ضمن واقع شدن در نقطه انقلاب زمستانی،‌در جهت مرکز کهکشان نیز قرار می گیرند و به این ترتیب خورشید،‌زمین و مرکز کهکشان ما هم خط می شوند.

 

زمان محاسبه شده برای انقلاب زمستانی امسال ساعت 11:12 (به وقت جهانی) روز جمعه اول دی است. بنابراین هم ترازی مزبور (باز هم اگر واقعا قرار بر رخ دادنش باشد)‌ اول دی اتفاق می افتد،‌ نه در سوم آن ..



تصویری هنری از هم ترازی زمین،‌خورشید و مرکز کهکشان راه شیری
 

برای اطلاعات بیشتر از چند و چون این جریان به آخرین شماره مجله نجوم مراجعه کنید.


<   <<   51   52   53   54   55   >>   >



بازدید امروز: 20 ، بازدید دیروز: 124 ، کل بازدیدها: 340165
پوسته‌ی وبلاگ بوسیله Aviva Web Directory ترجمه به پارسی بلاگ تیم پارسی بلاگ