بارش کریستال های سبز رنگ بر سر ستاره ای نوپا
ارسال شده توسط رضا در 90/3/27:: 10:13 عصرتصاویر به دست آمده از تلسکوپ فضایی اسپیتزر (Spitzer) ناسا کریستال های کوچک یک کانی سبز رنگ را نشان میدهند که همانند باران بر یک ستاره در حال شکل گیری فرو می ریزند.
این اولین باری است که کریستالهایی از این دست در ابرهای گازی اطراف ستارگانِ در حال شکل گیری مشاهده شدهاند. اخترشناسان هنوز در حال کنکاش بر سر یافتن منشأ این کریستالها هستند ولی محتملترین گزینه فورانهای گازی است که از ستاره نوپا خارج می شود.
به گفته تام مگیث (Tom Megeath) از دانشگاه تولدو در اوهایو: «برای تشکیل این کریستال ها دمایی در حد گدازههای آتشفشانی نیاز است. باور ما بر این است که این کریستالها در مناطق نزدیک به سطح ستاره نوپا شکل گرفته اند، سپس به ابرهای گازی اطراف ستاره، جایی که دما به مراتب پایینتر است، منتقل شدهاند و در نهایت به صورت «باران» بر روی ستاره فروریختهاند».
حسگرهای فروسرخ تلسکوپ اسپیتزر این باران کریستالی را در اطراف یک ستاره نوپا در صورت فلکی جبار مشاهده کرده اند. این کریستالها متعلق به خانوادهای از سیلیکاتها هستند که همه جا به وفور یافت می شوند. ماموریتهای «غبار ستاره ای» (Stradust) و «برخورد نزدیک» (Deep Impact) ناسا نیز این کریستالها را در شهاب سنگها یافته بودند.
این یافته میتواند وجود کریستالهای مشابه در شهاب سنگها را توجیه کند چرا که این اجرام در بخشهای سرد بیرونی منظومه شمسی شکل گرفته اند که حاوی انواع مشابه همین کریستال هستند. شهاب سنگها در مناطقی شکل می گیرند که آب یخ میزند، یعنی در دمایی بسیار سردتر از آنچه برای شکل گیری کریستالها لازم است (حدود ??? درجه سانتیگراد).
برجسته ترین نظریه موجود در رابطه با چگونگی حضور این کریستالها در شهاب سنگ ها این است که ابتدا مواد موجود در قرص شکل دهنده سیارات در منظومه شمسی به هم آمیخته شدند. سپس به مرور زمان موادی که در نزدیکی خورشید شکل گرفته بودند، مانند کریستالها، به مناطق بیرونی و سردتر منظومه شمسی مهاجرت کردند.
به عقیده چارلز پتیت و همکارانش اگر چه این نظریه ممکن است هنوز درست باشد، حدس میزنند که فورانهای گازی می توانستهاند کریستالها را به درون ابر گازی اطراف خورشید نوپا برده باشند، جایی که این کریستالها به صورت باران بر نواحی بیرونی منظومه شمسی در حال شکل گیری فروریختهاند و در نهایت داخل شهاب سنگها گیر افتاده اند.