نخستین تصویر دقیق از بزرگترین دره منظومه شمسی
ارسال شده توسط رضا در 91/8/2:: 7:32 عصردر ادامه ارسال تصاویر جالب از سطح سیاره مریخ، یک تصویر جدید از چشمانداز 4000 کیلومتری رونمایی شده که بسیار شبیه به دره گراند کانیون زمین است.
این تصاویر چشمگیر که اخیرا توسط سازمان فضایی اروپا رونمایی شده، نشاندهنده درهوار مارینر بوده که تصور می شود با طول 4000 کیلومتر، عرض 200 کیلومتر و عمق 10 کیلومتر بزرگترین دره منظومه شمسی باشد.
این منظره بر اساس دادههای بدست آمده از 20 مدار مختلف فضاپیمای مارس اکسپرس سازمان فضایی اروپا ساخته شده است که تقریبا 10 برابر بزرگتر و پنج برابر عمیقتر از دره گراند کانیون زمین است.
به گفته این سازمان، در این تصویر میتوان طیف گستردهای از ویژگیهای زمینشناسی را مشاهده کرد که تاریخچه پیچیده زمینشناسی این منطقه را منعکس میکند.
به گفته این سازمان، شکلگیری این دره احتمالا ابتدا با شکلگیری برآمدگی تارسیس مرتبط بوده که در این تصویر نیامده و بزرگترین آتشفشان منظومه شمسی در آن قرار دارد.
فعالیت آتشفشانی با بررسی ذات سنگهای موجود در دیواره این دره و فلاتهای اطراف قابل مشاهده بوده که توسط گدازههای پیشین ایجاد شدهاند.
با فرود گدازه بر روی برآمدگی تارسیس در اولین میلیارد سالهای سیاره مریخ، پوسته اطراف کشیده شده و پس از شکسته شدن منجر به ایجاد دره مارنیر شده است.
این تصویر همچنین نشاندهنده الگوهای گسل پیچیده بوده که طبق باورها در اثر اعمال نیروهای کششی ایجاد شدهاند و جدیدترین آنها را میتوان در بخش میانی تصویر و در کنار مرزهای پایینتر قاب مشاهده کرد.
رانش زمین نیز نقش مهمی را در شکلگیری این صحنه بخصوص در فرورفتگیهای شمالی ایفا کرده که در آن مواد به تازگی بر روی دیوار شیب دار فروریخته است.
احتمالا جریانات آب قوی منجر به شکلگیری مجدد این دره شده و عمق آن را بیشتر کرده است.
اطلاعات کانی شناسی جمع آوری شده توسط فضاپیماهای مداری مانند مارس اکسپرس نشان داده که زمین این منطقه صدها میلیون سال قبل توسط جریانات آب با تغییر مواجه شده است.