یک گروه بینالمللی متشکل از ستاره شناسان، 10 سیاره جدید کشف کردهاند که حول محور ستارههایی غیر از خورشید ما میگردند. این گروه بینالمللی، تحقیق منطقهای گسترده در مورد سیارات یا سوپر وسپSuper WASP خوانده میشود.
گروه سوپر وسپ در شش ماه گذشته برای کشف این 10 سیاره جدید خورشیدی از دو مجموعه دوربین در جزایر قناری اسپانیا و آفریقای جنوبی استفاده کرده است. تیم لیستر ستارهشناس آمریکایی و یکی از محققان این پروژه میگوید اکتشافات جدید توسط سوپر وسپ میتواند شناخت دانشمندان از چگونگی شکلگیری سیارات را به کل دگرگون کند. ستارهشناسان برای کشف این سیارات به دنبال زمانهای ترانزیت گشتند. منظور از زمان ترانزیت زمانی است که سیارات از مقابل ستاره عبور میکنند و صحنهای مانند خسوفی که از روی زمین مشاهده میشود بهوجود میآورند. استفاده از این روش برای یافتن سیارهها، اطلاعات بیشتری در مورد نحوه تشکیل و سیر تکامل سیارهها اطلاعات به دست میدهد.
دانشمندان با استفاده از روش گرانشی از دهه 1990 تاکنون حدود 270 سیاره که گرد یک ستاره میگردند یا به عبارت دیگر سیارههای خورشیدی را کشف کردهاند. آنها کشش گرانشی بر روی ستاره که توسط سیارهای که دور آنها میگردد اعمال میشود، اندازهگیری کردند.
سیاره حین حرکت ستاره را به عقب و جلو میکشد با این حال این اکتشافات به بررسی هر ستاره در طول دوره زمانی هفتهها و یا ماهها بستگی دارد، از این رو روند این اکتشافات کند است.
روش سوپر وسپ شامل دو مجموعه دوربین برای بررسی رویدادهایی موسوم به عبور نصفالنهاری میشود. دوربینهای سوپر وسپ مانند روبات کار میکنند و بدون درنگ منطقه وسیعی از آسمان را مورد بررسی قرار میدهند.
ستارهشناسان هر شب اطلاعاتی را از میلیونها ستاره دریافت میکنند و میتوانند آنها را برای عبور نصف النهاری (ترانزیت) و از این رو برای سیارات تجزیه و تحلیل کنند. همچنین روش عبور نصفالنهاری به دانشمندان این امکان را میدهد تا اندازه و جرم هر سیاره را نیز دریابند.
گروهی از ستارهشناسان در سراسر جهان هر ستاره احتمالی کشف شده توسط سوپر وسپ را با مشاهدات دقیق بیشتری برای تایید یا رد این کشف پیگیری میکنند.
دوربینهای سوپر وسپ از زمان آغاز فعالیت خود در سال 2004 تاکنون 15 سیاره را از روی عبور نصفالنهاریشان شناسایی و استفاده از این شیوه را در جهان موفقیتآمیزترین شیوه معرفی کرده است.