چشمان کاوشگر ناسا در تعقیب دنبالهدار بسیار درخشان قرن
ارسال شده توسط رضا در 91/11/19:: 8:16 عصرکاوشگر فضایی Deep Impact ناسا به تازگی مجموعه تصاویر جدیدی از دنباله دار بسیار درخشان C/2012S1 تهیه کرده است.
دو منجم آماتور روس ماه سپتامبر 2012 میلادی با استفاده از تلسکوپ شبکه نوری علمی بین المللی (ISON) موفق به کشف دنبالهدار C/2012S1 یا ISON شدند؛ این دنبالهدار بسیار درخشان رقیب جدی هال باپ(Hale-Bopp) محسوب می شود که درخشانترین دنبالهدار رصد شده قرن بیستم است.
دنباله دار ISON پس از ورود به منظومه شمسی، در ماه نوامبر 2013 در نزدیکترین فاصله با خورشید یعنی در فاصله 1.2 میلیون کیلومتری قرار گرفته و حتی در نور روز نیز قابل مشاهده خواهد بود.
این دنباله دار در حال حاضر با چشم غیر مسلح قابل رویت نیست، اما تصویرساز وضوح متوسط کاوشگر فضایی Deep Impact ناسا به تازگی مجموعه تصاویری رصدی از آن را منتشر کرده است.
تصاویر در یک بازه زمانی 36 ساعته طی روزهای 17 و 18 ژانویه 2013 از فاصله 793 میلیون کیلومتری کاوشگر با دنباله دار (یا فاصله 300 میلیون کیلومتری تا زمین) تهیه شده است. طول دم ساطع شده از هسته دنباله دار نیز بالغ بر 64 هزار کیلومتر برآورد می شود و در مقایسه با سایر دنباله دارها، حجم عظیمی از گازهای فرار را با خود به همراه دارد.
دنباله دار ISON هنوز وارد سیستم منظومه شمسی نشده و فاصله آن از خورشید 763 میلیون کیلومتر اعلام شده است، اما مسیر نهایی حرکت آن بسمت خورشید است که می تواند خطرات جدی برای دنباله دار به همراه داشته باشد.
محققان امیدوارند که با کمک دنباله دار درخشان قرن بتوانند نمای بکری از مواد خارج از منظومه شمسی در 2.6 میلیارد سال قبل و همزمان با شکل گیری آن به دست بیاورند.
بجز دنباله دار ISON که اواسط نوامبر تا اوایل دسامبر 2013 (آذر و دی 92) قابل مشاهده خواهد بود، دنبالهدار دیگری به نام PANSTARRS در اواسط ماه مارس (فروردین 92) در نزدیکترین فاصله با خورشید (45 میلیون کیلومتری) یا 164 میلیون کیلومتری زمین قرار میگیرد که در غرب - شمال غرب آسمان دقایقی پس از غروب خورشید قابل مشاهده است.
کاوشگر فضایی Deep Impact در سال 2005 میلادی به فضا پرتاب شده و تاکنون حرکت چهار دنباله دار Tempel1، Hartley2، Garradd و ISON را رصد کرده است. برای مشاهده تصاویر کاوشگر ناسا از دنباله دار ISON به نشانی: www.nasa.gov/mission_pages/asteroids/news/asteroid20130205.html مراجعه کنید.